När man seglar enslinjen in mot Lerviks lilla hamn, ser man ett hundratal meter om styrbord ett flertal stora stenar, som ligger i vattenbrynet. Detta är rester av den gamla Grytehamn, en av Bjärehalvöns största utskeppningshamnar på 1500- och 1600-talen. Grytehamn nämns första gången i ett kungligt brev från 1562. Hamnen byggdes ca 200 meter från stranden i en liten sänka, som skyddades av ett stenrev. Revet byggdes sedan på med stora mängder sten – över 1000 lass sten – som kördes ut på isen vintertid. Framförallt skeppades timmer och ved från Grytehamn. Vid mitten av 1600-talet fanns inte mindre än 21 fraktfartyg hemmahörande i Grytehamn. En hamnfogde var anställd och tog upp hamnavgifter av skepparna. På stranden innanför hamnen byggdes fraktskutor. Hamnen förlorade successivt sin betydelse med början under 1700-talet och upphörde helt som hamn, när järnvägen byggts ut 1885.
En annan viktig syssla på Bjärekusten var fisket och tillgången på framförallt sill var mycket god. Fiskarna använde då förutom Grytehamn framförallt den naturliga vik, som låg på den gemensamma allmänningen. Längst in i viken, som vanligen kallades Krabbafloen, för att det fanns så mycket krabbor där, togs blålera, som brändes till tegel. Härav namnet Lervik. När Grytehamn började förfalla och inte längre underhölls, gick flera fiskare och bönder samman och byggde år 1868 den nuvarande lilla fiskehamnen – Lerviks Hamn. Hamnen var en viktig fiskehamn med flera aktiva fiskare och flera deltidsfiskare. Två svåra stormar, 1902 och 1921, förstörde stora delar av hamnen, som båda gångerna låg helt under vatten. Vid den andra stormen föll stora stenar från piren ned i hamnbassängen och det tog många år innan den åter iordningsställts. Restaureringen av hamnen gjordes sedan åtta yrkesfiskare gått samman och köpt hamnen, som sedan dess är privatägd med åtta andelsägare.
Även yrkesfisket klingade dock av och i mitten av 1950 talet fanns endast två yrkesfiskare kvar, men flera deltidsfiskare. Dessutom öppnade Bengt Charlesson, en av de åtta andelsägarna i hamnen, i slutet av 1950-talet en mycket uppskattad fiskaffär som gjorde Lervik känt i vida kretsar och med bl.a. prins Bertil, som återkommande kund. Idag finns inga yrkesfiskare kvar, men väl flera som har fiske som en bisyssla. Inte heller fiskaffären finns längre kvar. Hamnen är idag en trevlig liten småbåtshamn med plats för 32 mindre båtar. Än idag är hamnen privatägd med åtta delägare, varav flertalet är ättlingar till de ursprungliga fiskare och bönder, som byggde hamnen 1868. Liksom i Grytehamn på sin tid finns det även idag en hamnfogde i Lerviks hamn för att fördela platser och ta upp hamnavgifter. Småbåtshamnen arrenderas idag av Lerviks Hamn ekonomisk förening, som hyr ut båtplatserna och underhåller hamnen.