Inledning

Lerviks Hamn är en gammal hamn med historia tillbaka till Bjärekustens största hamn på 1500-/ 1600-talen, Grytehamn. I slutet av 1800-talet flyttades hamnen till Lervik, som blev en viktig fiskehamn och var så fram till mitten av 1950-talet. Numera är hamnen i sin helhet en hamn för mindre fritidsbåtar.

Den första kända Hamnordningen för Lerviks Hamn är från ombyggnaden av hamnen 1926. Den bygger helt på gemenskap och att alla skall hjälpas åt i hamnen. Även om den Hamnordningen idag till stora delar inte längre är aktuell, är grunden om gemenskap och att alla hjälper till fortfarande en ledstjärna för Lerviks Hamn. Även inom en gemenskap behöver man regler och i Hamnordningen finner ni regler för hur vi vill att det ska fungera i hamnen till allas belåtenhet.

Dimensioner

I Lerviks Hamn är maxmåtten på båt 7×2,5m. Största djupgående är 1m.

Förtöjning

I Lervik använder vi oss av akterförtöjning och en så kallad P-ring. Din boj bör inte ligga längre än en meter bakom din båt för att inte förhindra andra båtar att passera smidigt. För mindre båtar upp till 250kg behövs en 25kg P-ring och 6mm kätting. Båtar upp till 900kg behöver en P-ring på 40kg och 8 mm kätting. Båtar över 40kg använder P-ring på 55 kg och 10mm kätting. Kättingen skall vara tre gånger djupet, så för de flesta ca 4m. P-ringen bör tas upp på hösten eller årsvis för inspektion. Om du behöver hjälp eller har andra frågor kontaktar du oss enklast på info@lervikshamn.nu

Försäkring

Som båtägare ansvarar du för att din båt är försäkrad, och det är ett krav för att få ha båtplats. Hamnen har en egen försäkring, men den täcker inte skador på båtar.

Tillsyn

Varje båtägare är själv ansvarig för tillsyn av båten. Tänk därför på att titta till din båt och förtöjningarna regelbundet och speciellt när det varit extra blåsigt. Om du vid tillsyn ser att någon annan båt ligger konstigt meddelar du detta till någon av oss i styrelsen. Om du är borta en längre tid, ber du någon annan i hamnen titta till din båt.

Sjösättning och upptagning

Sjösättning kan göras från 1 april och vi vill att sjösättning görs senast 1 juni, så vi vet, att du vill använda din plats. Upptagning av båt ska göras senast den 30 oktober.

Bottenmålning

I Lerviks Hamn får endast godkända, biocidfria bottenfärger användas, alternativt annan giftfri metod. Båtägare ansvarar för att båten målas med sådan bottenfärg eller alternativ metod och i samband med betalning av årsavgiften bekräftar båtägaren att så är fallet.

Upptagning

Upptagning av båt kan göras via hamnens slip utan kostnad. Hamnen har inga platser för uppställning av båt under vinterhalvåret.

Parkering

Hamnen har parkering för båtägare och kan utnyttjas av alla båtägare utan kostnad. Parkering av husbilar är inte tillåten inom hamnområdet. Övrig parkering sker på avsedd yta. Detta för att förhindra blockering av isättning och upptagning av båtar på slipen. Det är därför ej tillåtet att parkera längs med muren ovanför slipen.

Avfall

Vi vill alla att det ska vara rent och snyggt i hamnen. Intill den norra sjöboden finns soptunnor och använd dom, om du har något du vill slänga. Alla som använder soptunnorna är skyldiga att sopsortera enligt kommunens riktlinjer. I hamnen finns även en toalett och såväl toalett som soptunna töms av Båstads kommun. Övrig skötsel av toalett och städning av hamnen sköts av hamnen.

Arbetsdag

Hamnen har behov av regelbunden tillsyn och underhåll. Dessutom har vi behov av lite större insatser vår och höst. Därför har vi en arbetsdag på hösten och en på våren, då båtägarna deltar och hjälper till med de lite mer omfattande underhållsarbeten, som krävs. På våren infaller arbetsdagen enligt tradition på långfredagen och på hösten under oktober månad.

Vi hjälps åt

Lerviks Hamn är en fantastisk liten hamn och vi hjälps alla åt att bevara hamnen med en fin gemenskap och med en ren och snygg och hållbar hamn.

/Styrelsen Lerviks Hamn Ekonomisk Förening

We’ve worked with some of the best companies.